O winnicy


Chociaż znajduje się w małopolskich Łazach, nazywana jest „Małą Toskanią”. Z jej winnych wzgórz rozpościera się widok na okoliczne wzniesienia, do złudzenia przypominające toskańskie pejzaże. Nie sposób zatem oprzeć się wrażeniu, że winnica „Nad Dworskim Potokiem” to bliźniacza siostra włoskich winnic. U podnóża obsadzonych winoroślą wzniesień płynie Dworski Potok, któremu winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego zawdzięcza swoją nazwę.

Odmianami winorośli, z których otrzymujemy najlepsze wina białe, są Seyval Blanc, Hibernal, Jutrzenka, Muscat, Bianca i Aurora. Z win czerwonych, na szczególną uwagę zasługują Léon Millot, Maréchal Foch i Regent.

Nasze szczepy:

Hibernal – mieszaniec (Seibel 7053 x Riesling), odmiana wyhodowana w Geisenheim – Niemcy. Odporność na mróz do – 25°C. Odmiana późno dojrzewająca, zbiór przypada w październiku, najlepiej przed spodziewanymi przymrozkami. Gromadzi dużo cukru, powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, jasnozielone o zwartych gronach.

Bianca – mieszaniec (Seyve Villard 12-375 x Bouvier), odmiana węgierska. Odporność ma mróz do – 25°C. Dojrzewa w trzeciej dekadzie września. Owoce smaczne, barwy żółtozielonej. Gromadzi cukier w granicach od 17-21%. Miąższ zwarty, co daje niską zawartość moszczu.

Muscat – mieszaniec (Muskat Sinij Rannij x Seyve Villard 20-366) wyhodowany na Ukrainie. Wytrzymałość na mróz pąków i łozy do – 23°C. Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania. Owoce smaczne, o żółtawej barwie i intensywnym aromacie. W dobrych latach zawartość cukru powyżej 20%.

Jutrzenka – mieszaniec (Seyve Villard 12-375 x Pinot Blanc). Jedyna polska odmiana wyhodowana w Winnicy Golesz w Jaśle przez Romana Myśliwca. Odporność na mróz wynosi do – 25°C. Pora dojrzewania owoców przypada na drugą połowę września. Owoce bardzo smaczne, aromatyczne, przydatne do kupażowania win o neutralnym aromacie.

Seyval Blanc – mieszaniec (Seibel 4995x Seibel 4986). Mieszaniec francusko – amerykański. Odporność na mróz do – 26°C. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października. Osiąga cukier w granicach 20% oraz charakteryzuje się podwyższoną zawartością kwasów.

Rondo – mieszaniec (Saperawi Siewiernyj x Saint Laurent), odmiana wyhodowana w Geisenheim – Niemcy. Odporność na mróz do – 23°C. Zbiór w II lub III dekadzie września. Gromadzi cukier powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, granatowe.

Regent – mieszaniec (Sylvaner x Müller Thurgaux Chambourcin), Geilweilerhof, Niemcy. Wytrzymałość na mróz do – 25°C. Zbiór na początku października. Cukier powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, o średnio zwartych gronach.

Maréchal Foch – mieszaniec (MgT 101-14 x Goldriesling), hodowli francuskiej. Bardzo silny wzrost krzewów, najlepsza forma prowadzenia krzewów to Y lub T. Odporność do – 30°C. Owoce drobne, granatowe, dojrzewające w III dekadzie września. Osiąga wysoki cukier powyżej 22%.

Top